Finante si familie

S-au schimbat multe de când a apărut domnul soț în viața mea. Unul dintre cele mai șocante lucruri e că am început să mănânc spanac și asta doar pentru că e el un bucătar minunat!

Astăzi însă nu o să povestesc despre povestea noastră, care-i cea mai faină, pentru că e a noastră 😀 Surprinzător, știu, pentru că-mi place tare mult să spun povestea care ne-a adus împreună.

În schimb, l-am invitat pe domnul soț să povestim despre finanțe, în ceea ce mi-ar fi plăcut să spun că e primul interviu pe care l-a dat până acum, însă a mai dat două interviuri până acum, cu mine la pachet, unul pentru Antena 1 și al doilea pentru Haff.ro. Daaaar, e primul interviu doar cu și despre el!

Nu e mare fan al vorbitului despre el însuși, așa că simt să spun eu că eu un om fain și nu spun asta doar pentru că e al meu, ci pentru că e un om de la care și alături de care am învățat foarte multe și sunt convinsă că mai am de învățat. E un munte de răbdare în ceea ce mă privește și mă susține în tot ceea ce îmi propun, cu sfaturi, cu idei și cu faptul că mă ascultă.

Tot datorită lui am depășit și câteva blocaje legate de bani pe care le aveam de cine știe când și mă făceau să devin anxioasă când venea vorba de bugete și cheltuieli.

Eu una am crescut într-o familie în care se făceau economii și o lungă perioadă de timp, făceam chiar eu economii în pușculiță și le împrumutam alor mei bani cu dobândă 😀 Apoi, când am început să-mi câștig proprii bani, ceva s-a schimbat și dispăreau ca prin magie între două salarii.

Cam așa s-a întâmplat și în primii ani ai noștri ca familie – simțeam că nu facem mare lucru cu banii pe care îi câștigam, însă la finalul lunii, ei clar nu mai erau acolo.

Până într-o zi când lucrurile s-au schimbat și educația finaciară și-a făcut loc în viața noastră datorită domnului soț, suficient cât să ne schimbe relația cu banii și să ni-i facă prieteni.

Dar îl las pe Cosmin să spună cum și de ce am ajuns aici 🙂

Bună, sunt Alexandra și de mai bine de 5 ani îți port numele. Tu ce părere ai despre asta, cine ești și ce ai vrea să dai din casă despre tine?

Bună, eu sunt Cosmin, sau „domnul soț” cum mă cunosc urmăritorii tăi 😊 Sunt un rac timid, care tocmai a împlinit 31 de ani și care e foarte mândru de soția lui.

De puțin mai mult de 3 ani sunt și coleg de multinațională cu ea, ocupând funcția de Commercial Responsible. Atât despre mine pentru că știi că am o reținere în a vorbi despre propria persoană.

Anul trecut ai început să fii interesat de educație financiară și investiții. Ce anume a declanșat interesul ăsta și cum ai reușit să-l păstrezi viu?

Da, așa este. Anul trecut, undeva prin luna februarie, am început să fiu interesat de educația financiară. Ce m-a făcut să devin interesat a fost faptul că de foarte multe ori nu înțelegeam unde se duc banii noștri și de ce la sfârșitul lunii rămâneam doar cu zile, nu și bani 😊

Așa că am început să caut pe internet persoane compentente și cu experiență în acest domeniu, de la care pot învăța unde greșesc și ce ar trebui să fac pe viitor ca să nu mai ajung în aceeași situație. Din fericire am și găsit.

Revenind la întrebarea ta, interesul rămâne viu datorită recompenselor pe care le primești urmând pașii pe care i-ai învățat, iar după 3-6 luni devine un stil de viață. Nu ai cum să mai ieși din asta sau să devină plictisitor pentru că realizezi că faci ceea ce trebuie ca să ai un viitor mult mai liniștit, în care nu vei ajunge să depinzi de insituții ale statului sau de altcineva.

Care a fost relația ta cu banii în copilărie? Dar în viața adultă, de până anul trecut?

Asta este o întrebare la care când mă gândesc mi se pune un nod în gât.

N-am fost unul dintre copiii care primeau orice, și nu pentru că părinții nu voiau ci pentru că nu aveau posibilități foarte mari, deși muncesc din greu de când îi știu. Și-au sacrificat amândoi poate cei mai frumoși ani din viață pentru a ne oferi mie și surorii mele șansa la o viață mai bună și mai ușoară. Pentru asta o să îi apreciez și am să încerc să îi răsplătesc cât pot de mult.

Din păcate, cred ca lipsa educației financiare și lipsa informației a făcut ca foarte multe familii din generația alor mei să treacă prin aceste greutăți.

În casă la noi, mamă era cea care se ocupa de drămuirea banilor și îmi aduc aminte cum îmi spunea, din păcate, „Cosmin, după ce iei salariul, prima dată îți plătești toate datoriile: întreținere, curent, gaz iar cu restul ai grijă să te descurci până la salariul urmator!”. Spun din păcate pentru că principiul de bază în toate cărțile de educație financiară este „Prima dată plătește-te pe tine”.

Lucrurile astea mi s-au înrădăcinat în memorie și din păcate și-au făcut simțită prezența până anul trecut, pentru că exact asta făceam. Plăteam toate datoriile, după care orice sumă ar fi rămas, toată era cheltuită pe mâncare, haine, cadouri și orice altceva, doar, doar să nu rămână ceva în cont în ziua de salariu.

Care au fost pașii pe care i-ai (i-am 😊) urmat ca să ajungi din punctul în care nu știai pe ce se duceau banii într-o lună la a face economii și investiții?

Aici am să încerc să fiu cât mai concret cu putință, pentru că am putea discuta pe tema asta zile întregi 😊

Primul pas pe care l-am făcut a fost să ne monitorizăm veniturile și cheltuielile. Sunt o mulțime de aplicații care te pot ajuta sau dacă ești mai conservator, se pot face aceste lucruri și într-un excel.

După 2-3 luni am putut să ne dăm seama unde se duceau banii noștri și unde am mai putea scădea din cheltuieli astfel încât să ajungem să punem puțin câte puțin deoparte.

Prima investiție și cea mai rentabilă pe termen lung este cea făcută în propria persoană.

Așa ca noi am cumpărat un curs care la momentul respectiv ni s-a părut „cam scump”, dar credeți-mă că a meritat fiecare leu.

După cursul respectiv, am achiziționat un alt curs, după care cărți ale diferitor scriitori consacrați în zona de educație financiară.

După ceva timp de studiu intens, rata de economisire a crescut, și nu a mai fost decât un pas până la începerea unui portofoliu atât pe piața bursieră cât și pe cea imobiliară.

Care sunt oamenii care te-au inspirat în procesul ăsta și ce ai învățat util de la fiecare în parte?

Sunt foarte mulți oameni care m-au inspirat și din punctul meu de vedere ar trebui „furat” câte puțin de la fiecare. Pentru că suntem diferiți recomanarea mea e să luăm de la fiecare ceea ce ni se potrivește nouă. Apoi, mai important e să și aplicăm aceste idei.

În cazul meu, cel care și-a pus cel mai mult amprenta în educația mea financiară a fost Valentin Nedelcu cu care am parcurs 3 cursuri. El a fost cel care m-a învățat cum să cumpăr o acțiune, cum să îmi creez un portofoliu și cum să ajung să am o rată de economisire cât mai mare, astfel încât și investițiile să crească.

În investițiile imobiliare au fost alte două persoane care m-au inspirat și anume Bogdan Dinu și Cătălin Eremia. Dacă primul m-a ajutat foarte mult doar prin articolele sale de pe blog, cu Cătălin am avut și câteva ore vorbite la telefon prin care mi-a dat imboldul necesar să pășesc și spre piața imobiliară.

Crezi că oricine poate să ajungă să facă economii și investiții? Dacă da, de ce și mai ales cum?

Cu siguranță, DA!


De ce? Pentru a răspunde la întrebarea asta aș recomanda tuturor să citească „Cel mai bogat om din Babilon” al lui George S. Clason, o carte foarte ușor de citit, o povestioară foarte drăguță, care ne învață principiul de bază în educația financiară: plătește-te prima dată pe tine.

Consider că oricine poate economisi 10% din ce câștigă, chiar dacă e vorba de un câștig de 2000 de lei sau 2000 de Euro pe lună. Înainte de a îi plăti pe alții, pune 10% deoparte pentru tine!

Când o să vezi că se adună niște sume frumușele, investește în tine pentru a ști ce să faci cu restul banilor și cum să îi înmulțești, cum să ajungi să îi faci să lucreze ei pentru tine.

Investind în tine o să vezi că vrei să te dezvolți și mai mult și de aici toate vor fi direct proporționale cu cunoștințele tale. De aici înainte sky is the limit.

Care e cel mai mare obiectiv al tău pe zona de finanțe și când îți propui să îl atingi?

Obiectivul meu este să devenim independeți financiar, să ajungem să facem doar ce ne place și să nu mai depindem de nimeni altcineva.

Dacă vei simți că nu ai inspirație pentru unul dintre articolele tale să ne putem urca în rulota noastră și să mergem la marginea oricărui râu ți-ar aduce inspirația necesară. Cam ăsta ar fi obiectivul meu financiar.

Când? Cel mai pesimist la 45 de ani, cel mai optimist la 40.

Mie-mi plac planurile lui și mă încântă să văd cât de ușor reușim, împreună, să ne împlinim obiectivele, odată ce ne decidem care sunt.

Toată povestea noastră despre bani m-a făcut să realizez cât de important e să poți vorbi relaxat despre subiectul ăsta într-o relație. Asta după ce reușești să depășești nodul din gât pe care ți-l dau primele discuții, din cauza convingerilor limitative pe care le avem despre bani sau din cauza ideilor și comportamentelor învățate de-a lungul anilor.

Pot spune doar că mă buucr că am găsit persoana lângă care și un subiect atât de sensibil să devină o plăcere.

Relația ta cu banii care e?

(Visited 864 times, 1 visits today)