În franceză!

Cred că ăsta ar fi răspunsul pe care l-aș da, în cazul în care n-aș avea timp să gândesc prea mult sau să despic firul în multiplii de patru, așa cum fac de obicei.

De ce franceză? De ce atât de banal și clișeic? Pentru că am început să o ascult, că de vorbit nu prea era cazul la grădi, acum vreo 23 de ani și deși cred că e puțin ruginită franceza mea acum, mereu îmi face plăcere să vorbesc dacă am ocazia. Pentru că sună atââât de romantic și frumos și muzical!

Dar nu despre genul ăsta de limbaj vreau să vă povestesc azi.

Citesc și-mi place mult. Când eram mică, ideea mea de ieșit afară era puțin diferită de cea a celorlalți copii de vârsta mea. Eu ieșeam la soare, pe balcon și citeam.

Una din cărțile care simt că mi-a adus o schimbare de perspectivă în ultima perioadă este “Cele 5 limbaje ale iubirii”. Cred că am povestit despre această carte tuturor celor din jurul meu când am avut ocazia. Dacă ne vedem des și nu ți-am povestit despre asta, înseamnă că nu era ocazia potrivită, dar va urma 🙂

V-ați întrebat vreodată de ce oamenii din jurul vostru nu reacționează cum vă așteptați la dovezile voastre de iubire? Investiți timp și un buget considerabil într-un cadou și tot ce primiți în schimb e un “Mulțumesc!” și eventual un zâmbet șters sau gătiți o super cină pentru partenerul vostru iar tot ce auziți e un “Ah, drăguț, dar nu mi-e chiar foame…”.

Eu sunt cea care nu se bucură la cadouri într-un mod expansiv, iar ce ajunge la cel care îmi oferă cadoul e un mesaj greșit, cum că nu mi-ar plăcea ceea ce am primit.

De ce m-a ajutat cartea lui Gary Chapman? Pentru că e scrisă de un profesionist care a studiat timp de 30 de ani felul în care oamenii își manifestă iubirea și a ajuns la o concluzie care a dat și titlul cărții: există cinci limbaje diferite ale iubirii.

Cum vine asta? Destul de simplu. Fiecare dintre noi oferă iubire pe limba lui și se așteaptă să și primească iubire pe aceeași limbă. Putem ajunge să înțelegem limba pe care vorbește cel de lângă noi dacă știm care sunt cele 5 variante.

Cele 5 limbaje ale iubirii sunt:

  • Declarațiile – persoanele care folosesc acest limbaj sunt cele care se simt iubite dacă au parte de cuvinte de laudă, de încurajări. La rândul lor, își vor manifesta iubirea în același fel. Un “Ce bine arăți astăzi!” sau “Mulțumesc pentru că ai făcut curat!” îi vor face pe aceștia să se simtă iubiți și apreciați.
  • Timpul petrecut în doi – aici ne referim nu doar la timpul petrecut împreună uitându-ne la TV ci de acele momente în care toată atenția noastră îi este oferită persoanei de lângă noi. Activitățile comune sunt foarte apreciate de cei care au acest limbaj.
  • Darurile – nu vorbim neapărat despre cadouri scumpe sau foarte mari, ci despre faptul că cei care folosesc acest limbaj apreciază să primească diverse lucruri, oricât de mici, atâta timp cât vin din suflet.
  • Serviciile – există persoane care se simt iubite în momentul în care facem ceva pentru ele, că am gătit, am dus gunoiul, am plimbat cățelul, important este să îi ajutăm în acest fel să se simtă prețuiți.
  • Contactul fizic – „Tinutul de mana, sarutarile, imbratisarile si contactul sexual sunt, toate, o modalitate de a-i comunica partenerului emotia iubirii”. Sunt persoane pentru care o îmbrățișare înseamnă mai mult decât o mie de laude sau un cadou scump.

Majoritatea oamenilor au un limbaj principal al iubirii și alte câteva secundare. În general, acest limbaj apare încă din copilărie, fiind influențat de limbajul pe care îl au părinții sau cei apropiați.

Puteți identifica destul de ușor limbajul iubirii unei persoane prin felul în care își demonstrează iubirea la rândul său. Dacă partenerul vostru vă face multe cadouri, sunt șanse mari ca acesta să se simtă iubit în momentul în care îi oferiți și voi daruri. Dacă este un om care vă laudă constant, cel mai probabil așteaptă același lucru din partea voastră pentru a se simți într-adevăr iubit.

Gary Chapman spune că unul din principalele motive pentru care multe relații nu sunt funcționale este faptul că nu reușim să ne adaptăm la limbajul de iubire al omului de lângă noi și insistăm să transmitem iubire folosindu-ne de limbajul propriu.

În cazul în care vă întrebați deja ce limbaj al iubirii folosiți voi și mai ales ce limbaj folosesc cei din jurul vostru, e minunat. E o provocare cu adevărat interesantă, dar odată ce reușiți să vă dați seama de limbajul celui de lângă voi și veți încerca să îi arătați iubire prin acest limbaj, veți vedea cum lucrurile se schimbă și transmiteți mesaje mai ușor.

Cel mai simplu mod de a face asta este să vă întrebați care sunt momentele în care vă simțiți cu adevărat iubiți: Când primiți laude și declarații? Când primiți toată atenția omului de lângă voi și petreceți timp în doi? Când primiți daruri? Când cineva vă oferă serviciile sale? Sau când aveți parte de contact fizic, precum îmbrățișări, mângâieri?

5-limbaje

Dacă sunteți curioși să aflați mai multe, vă recomand cu mare drag să citiți cartea, pe care v-o pot trimite în format pdf, pentru că vine la pachet cu niște revelații. Garantat!

Aștept să-mi spuneți cum vi s-a părut 🙂

(Visited 348 times, 1 visits today)