The story of StorySpelling
Am văzut că faci ceva acolo, cu un site, pare fain, dar n-am înțeles exact, ce faci?
Cred că e întrebarea pe care am auzit-o cel mai des în ultimele săptămâni și asta nu poate decât să mă bucure – înseamnă că sunt pe drumul cel bun.
Înapoi la rădăcini
Domnul soț repară o ușă, pisicile albe se smotocesc pe canapea, se aude Radio România Actualități din casetofon și din când în când un piuit de pui din curte. Ieri am adus ouă proaspete de la găinile din dotare și am respirat aerul curat și rece, numai bun, de după ploaie.
Mă uit în jur și mă întorc în timp, cu aproape 30 de ani în urmă și deși s-au schimbat multe, sentimentul pe care îl am când ajung aici e același… de acasă.
Corbu, Harghita.
Cred că loc mai potrivit în care să scriu despre cum a început povestea mea cu poveștile n-aș fi putut găsi și așa s-a “nimerit”, să fiu aici, acum, de parcă mai crede cineva în coincidențe 🙂
Mă uit la pisicul mic și alb care a ieșit azi prima dată din atelierul în care s-a născut și descoperă lucruri noi, încearcă să se spele singur și e super stângaci, se dezechilibrează, cade și mai încearcă o dată, până reușește.
Cumva cred că așa eram și eu când am ajuns aici și am început să descopăr lumea, să ascult povești și să le învăț.
Cu cine semeni tu așa desteaptă, tu Anda? Nu știu cum poți vorbi așa frumos și liber, eu n-am putut niciodată. – râd și dau să-i răspund că semăn cu ea și cu ei toți, care și-au pus amprenta asupra mea de-a lungul timpului. Dar eu nu mă consider așa deșteaptă, așa că tac și rămân cu zâmbetul.
E Buni pentru toată lumea, de când a devenit Buni pentru mine și cred că sunt oameni care nici nu știu foarte sigur cum o cheamă uneori. Are poveștile în minte și în suflet și mi-a insuflat și mie dragul de ele, citindu-mi și povestindu-mi mereu când eram doar noi două. M-a învățat să citesc cu mult înainte să vină vremea cititului și îmi scria temele la caligrafie pentru că și scrisul îi e frumos, nu doar vorba.
Majoritatea amintirilor mele din copilărie sunt din poveștile spuse de ea și de ai mei. Legenda spune că, pe când aveam puțin peste 5 ani și m-am relocat la Brașov, ieșitul afară pentru mine reprezenta un scăunel scos pe balconul de la etajul 3 și o carte 🙂
Povești cu și pentru oameni mari
Poveștile fac parte din viața noastră constant, fie că ne dăm seama, fie că nu și avem o atracție deosebită și abolut naturală pentru a le asculta și de multe ori și pentru a le spune.
În momentul în care am luat decizia să duc scrisul de care mă bucuram deja de niște ani la un alt nivel, am trecut prin niște sesiuni de brainstorming, eu cu mine, pentru a îmi da seama cine sunt, ce vreau să fac și mai ales de ce, de ce-ul ăsta fiind cel mai greu de identificat și totodată cel mai puternic și relevant.
Știam clar că vreau să scriu, că vreau să interacționez cu alți oameni care scriu, că vreau să îi inspir și pe alții să scrie.
Există o tehnică a celor cinci De ce? care te ajută să duci din aproape în aproape motivul pentru care alegi să faci ceva, până ajungi la rădăcina lui. O variantă ceva mai nonconformistă a lui se cheamă Bullshit și funcționează cam la fel, pune la îndoială, desființând motivele de la suprafață până ajungi to the bottom of it.
Whatever butters your biscuit, important e să ajungi la adevăratul De ce? pentru că dacă te oprești la motivele de la suprafață, sunt șanse mari ca la un moment dat să ajungi să te simți ca un impostor și să ajungi să îți pierzi motivația de a face ceea ce ți-ai propus.
Valoarea mea numărul unu este aceea de a ajuta, iar săpând, am ajuns și la De ce-ul din spatele proiectului pe care îl aveam în minte de ceva timp:
Simt e unul dintre verbele pe care le folosesc cel mai des, iar în ceea ce mă privește, simt că misiunea mea este să presar magie peste poveștile mele și ale celor din jur.
De ce StorySpelling
Storytelling-ul este arta de a spune și a scrie povești, simple as that, momentan, pentru că de fapt este mult mai mult de atât.
Mai departe, cei care mă cunosc știu de afinitatea mea pentru scrisul corect și curat și atunci ideea de spelling (ortografie, scriere corectă) a venit natural și s-a alăturat poveștilor într-un mic joc de cuvinte. Altfel spus, sunt povești spuse sau scrise corect 🙂
Ceva mai subtil, numele face referire și la un alt sens al ideii de spell și anume acela de vrajă. Pentru că ideea de vrajă are uneori niște conotații nu tocmai prietenoase în limba română, am preferat să o transform în magie.
Altfel spus, StorySpelling va fi despre povești magice, ale mele, ale celorlalți, care să inspire și să motiveze.
Povești despre viața de zi cu zi, despre călătorii, despre scris și vorbit și interviuri cu oameni care au ceva magic de împărtășit, cam asta e 🙂
Îmi adun curajul de aproape un an să scot la lumină ceea ce simt că e un proiect care mă definește, am avut mulți oameni minunați alături, care m-au susținut și cărora le voi spune povestea, iar acum simt că a ajuns în forma ideală pentru fi văzut și de alții 🙂
Bine ai venit în lumea poveștilor despre viața de zi cu zi, despre călătorii și despre scris și inspirație, presărate cu un strop de magie.
Povestea ta magică, preferată, care e? 🙂
Ionela
Multă perseverență îți urez cu scrisul și să nu-ți fie teamă de cuvinte. Uite că mie îmi place mai mult cuvântul “vrajă”.
alexaciu
Mulțumesc mult, draga mea! <3
Încurajator, să știi!