Natalia Dabija

Pe Natalia Dabija am remarcat-o în grupurile de educație financiară ale oamenilor despre care povesteam în interviul cu domnul soț 🙂

Mi s-a părut super interesantă seria ei de articole și postări sub hashtag-ul #NataliaTrăieșteConștient și de aici a fost doar un pas până ne-am început prietenia virtuală. Am făcut click de la primul nostru video call și ne-am lungit la povești, găsindu-ne lucruri în comun, mai bine de o oră.

Natalia este cea care a inițiat grupul de mastermind, cum îi spunem noi, pe zona de blogging, unde împreună cu Alina de la Mamamag.ro cu care am stat la povești de curând și încă o doamnă faină pe care o să o iau la întrebări în săptămânile ce urmează.

M-am bucurat când mi-a lansat invitația și mă bucur săptămânal de discuțiile noastre care devin tot mai interesante și mai profunde cu fiecare întâlnire.

De ce mi-e dragă Natalia? Pentru simplitatea ei frumoasă, pentru naturalețe și pentru autenticitate. Mi-e drag să o aud vorbind și deși n-ai spune, auzind-o, că e din Republica Moldova, de fiecare dată când citesc ce scrie, îmi place să o fac cu accent 🙂

Odată ce o descoperi, n-are cum să nu-ți fie dragă și să nu găsești ceva din ceea ce spune sau scrie, care să te inspire.

Bună, sunt Alexandra și sunt strângătoare – am o mulțime de lucruri prin casă, unele chiar dubluri și pe multe nu le folosesc deloc. Tu cine ești și ce părere ai despre asta?

Hey, dragă Alexandra. Eu sunt Natalia Dabija și îmi place să spun despre mine că sunt într-o permanentă căutare de sine. O vreme am crezut că în câțiva ani căutarea asta se va termina, cred că speram că o să dau peste o versiune foarte faină de-a mea care o să mă mulțumească pentru totdeauna. Între timp am aflat că e un proces continuu și că părțile faine din mine sunt prezente în fiecare zi. Mi-ar face bine doar să le văd.

Îmi place să scriu (așa că m-am făcut blogger), cred că “salvarea” noastră e în gestiunea conștientă a tuturor resurselor (bani, timp, energie, spațiu, resurse naturale) și cred mult într-o viață trăită cu sens. Scopul meu e să ajung la o viață molcomă și cu sens și e o cale lungă, pentru că am fost mult timp un “people pleaser” și asta m-a îndepărtat de mine.

Ce cred despre faptul că tu ești o strângătoare? Păi depinde, dacă tu ești fericită cu asta, e perfect ok. Dacă însă te simți agresată de acele lucruri, dacă simți că investești prea mult timp în menținere, dacă nu mai știi ce să faci cu ele și pe unde să le ascunzi, atunci…ai o provocare în față.

Poți să o accepți sau să o ignori.

E alegerea ta și e perfect așa cum îți e mai bine.

Știu că pare că sunt împăciuitoare. Însă nu e așa. Pur și simplu, am ajuns la concluzia că nu e obligatoriu să acționezi imediat ce devii conștientă de un ceva anume.

E ok doar să observi și într-o zi când vei fi pregătită – dacă nu ești fericită cu toate lucrurile tale – vei acționa. Eu învăț să nu mai pun presiune pe mine, ceea ce îți doresc și ție, pe toate planurile. 🙂

De aproape doi ani ai luat decizia ca pe lângă a fi mămică de doi și soție full time, să fii și blogger full time. Cum a venit decizia asta și ce a adus cu ea?

Decizia asta a venit dintr-un vis. Visul meu e să îmi câștig traiul din scris și să contribui la o lume mai bună. O lume bună pentru mine înseamnă o lume în care oamenii trăiesc conștient și au o viață împlinită.

Am copt-o destul de mult timp, am salivat pe multe bloguri din afară, admirând oamenii care au transformat blogging-ul într-o profesie. Când a venit vremea să decid ce fac după al doilea concediu de creștere copil (dacă mă întorc la serviciu sau nu), am simțit că e momentul să fac saltul. Mă simțeam destul de departe de vechiul job (nu-l mai vedeam ca pe un locșor cald, deși tehnic vorbind era) și destul de curajoasă să acționez. Am bătut palma cu soțul meu în legătură cu planul meu (asta pentru că mă bazam și pe economiile noastre) și iată-mă aici, povestind la trecut despre toate. 

Decizia a venit ușor, însă ce a urmat după a fost surprinzător.

A trebuit să ies mult din zona mea de confort. Vânzări prin newsletter, campanii de marketing, vorbit în public, scris primul ebook – o grămadă de lucruri noi pentru mine, pe care le-am asimilat pas cu pas. Pe lângă noutățile astea, a trebuit să învăț cum să îmi organizez zilele mai bine, cum să planific, cum să îmi depășesc blocajele mentale, cum să nu renunț când îmi este greu și multe altele.

O prietenă de-a mea bună mă întreabă des “Tu cum faci să nu renunți?” Pff, mi-a venit de multe ori să o fac, în momentele grele mi-ar fi fost ușor să spun Stop, însă nu am luat niciodată varianta asta în serios. Simt că ceea ce fac acum e fix pentru mine. Mi-e greu, dar e un greu care mă duce mai aproape de visul meu. Ar fi ca și cum aș renunța la o parte din mine.

Scrii despre trai conștient, economisire și simplificare. Când ți-ai descoperit pasiunea pentru scris? Dar cea pentru subiectele despre care scrii?

Chiar azi am scris un articol despre pasiunea mea pentru scris, așa că detaliile sunt proaspete. Pasiunea asta am descoperit-o pas cu pas. Am avut un blog incognito și am scris acolo pentru mine și pentru câțiva prieteni. Deși nu scriam super frumos, eu îmi făceam exercițiul de perseverență și de scriere. Nici nu știu exact de ce, nu a fost vreo provocare pe care să mi-o stabilesc. Mi se părea cool să scriu online și am sperat o perioadă că o să devin faimoasă (deși nu am făcut deloc-deloc promovare, nici în cercul extins de prieteni).

Apoi am trecut pe domeniu propriu și mi-am luat titlul de blogger în serios. Am exersat cu multe tipuri de scriere, a durat ceva până mi-am găsit vocea. Când am reușit să renunț la blocajele de genul “Da tu cine ești de vrei să scrii?”/ “Ce o să spuna mama?”/ “Ce o să spună colegii?” am știut că sunt pregătită. Pregătită să scriu pentru totdeauna. 

Despre economisire am început să scriu prin 2017 când deja se ivise ideea să renunț la job. Am ales subiectul ăsta pentru că am trecut printr-o schimbare mare în legătură cu cheltuielile  – de la impulsive la super conștiente – și am știut că dacă eu pot, atunci oricine poate să aibă o relație bună cu banii. 

Dorința de a-mi simplifica viața a venit natural,după ce am înțeles că sunt fericită cu mai puține cumpărături. Am decis să o dezvolt pe blog, pentru că pentru mine viața nu a fost niciodată doar despre bani.

Pentru mine, scopul suprem e să am o viață simplă și cu sens (acum și în viitor).

Traiul conștient și dezvoltarea personală sunt subiectele mele de suflet care leagă toată practica de mai sus. Fără autocunoaștere, eu nu aș fi ajuns să-mi schimb obiceiurile financiare și nici nu aș fi putut să îmi clădesc o viață simplă. Fără să sap în mine, nu aș fi putut să devin cine sunt astăzi.

Dacă economisirea și simplificarea sunt subiecte despre care auzim destul de des, ideea de trai conștient nu e una atât de comună, deși prin prisma ei te-am descoperit. Ce înseamnă să trăiești conștient?

A trăi conștient înseamnă să alegi. Să alegi ce cumpărături îți sunt necesare, să alegi ce faci cu timpul tău, să alegi cum te arăți în relații, să alegi câte obiecte aduci în casa ta, să alegi când le dai drumul. A trăi conștient e opusul lui a fi pe pilot automat. Sigur, nu am pretenția că fac mereu alegeri conștiente, dar acolo tind. La o viață cu sens și alegeri conștiente. 

De curând ai început o campanie nouă alături de Raiffeisen Bank. Cui se adresează și despre ce e vorba?

Ce drăguț din partea ta să mă întrebi despre asta. 🙂 Sunt foarte mândră și bucuroasă de campania pe care o am cu Raiffeisen Bank. Voi face o serie de interviuri cu oameni din comunitatea mea despre obiceiurile lor de economisire și despre cum a fost perioada de pandemie pentru ei din punct de vedere financiar. Sunt foarte bucuroasă, pentru că una dintre valorile mele pentru blog e să aduc oamenii din comunitate în față, pentru a învăța unii de la alții. 

Cele mai bune sfaturi sunt cele primite de la oameni ca tine, de la oameni care îți înțeleg situația. 

Și asta vom face și cu Raiffeisen, pentru plaforma lor de educație financiară, Money Bistro, unde vor fi publicate interviurile. Aici e primul interviu cu mine, apoi voi veni cu poveștile oamenilor din comunitate.

Ce te motivează să scrii atât de constant și cu pasiune? De unde te inspiri?

Constanța mi-am stabilit-o cu religiozitate. Anul trecut mi-am propus să scriu 3 articole pe săptămână și am reușit în mare parte. Anul ăsta – cu toată pandemia, dar nu numai – am scris mult mai rar, însă tot am fost constantă. E o chestie la care țin și căreia îi dau prioritate. 

Mă inspir din articole din afară (preiau idei, pe marginea cărora mă dau cu părerea), din întrebările oamenilor din comunitate, mă inspir din discuțiile pe care le aud în jurul meu, din cărțile pe care le citesc, din revelațiile mele din terapie. Îmi notez ideile și mi se întâmplă foarte rar să fiu în pană de idei. Acum am o listă lungă de idei. Tot ce-mi trebuie e timp și mood-ul potrivit.

Care e povestea pe care îți propui să o conturezi prin blog și comunitatea strânsă în jurul lui în următorii ani? Care e VISUL?

Ah, cum vine întrebarea asta.

Visul meu e să inspir oamenii să își construiască o viață împlinită și cu sens.

Vreau să ajut oamenii să iasă din starea de victimizare (că “așa sunt eu”, că “așa e în România”, că “în România nu se poate”) și să-și asume propria viață. Banii și simplificarea casei și a vieții sunt parte din acest proces, pe lângă alte piese importante (starea de bine, relații bune, nevoia de educație și de contribuție prin muncă). Nu cred că voi aduce în discuție toate aceste piese de puzzle, mă voi concentra pe bani și simplificare, dar ăsta e scopul final: să ne simțim bine și sinceri în propriile vieți.

Bine-bine, cu împăcare, așa cum se simțea la mama în burtă 🙂

Natalia spune că putem trăi frumos cu mai puțin și asta mi se pare minunat, mai ales când nu mai am loc de lucruri prin casă și mă gândesc la ea și filosofia ei de viață 🙂

Pentru tine ce înseamnă simplitatea?

(Visited 466 times, 1 visits today)